Acasă Social Voluntar pentru Societate De ce rãmân victimele într-o relatie abuziva?

De ce rãmân victimele într-o relatie abuziva?

4 min citire
Comentariile sunt închise pentru De ce rãmân victimele într-o relatie abuziva?
11
1,513

De ce rãmân victimele într-o relatie abuziva?

„De ce nu pleacã femeia asta, de ce se complace într-o astfel de relaţie? ” Este intrebarea pe care v-o puneti atunci când vedeţi o femeie bãtutã agresatã de partereul ei. Pot sã va rãspund eu, din proprie experienţã.  Este intrebarea  care m-a urmãrit  20 de ani. DE FRICÃ. O fricã care imbracã diferite forme şi aduce cu ea frãmântarea constiinţei influenţatã de tradiţionalismul patriarhal al societãţii în care trãim.

• În primul rând este frica de agresor. Agresorul are forţã fizicã şi in timp a reuşit sã îşi supunã victima sã o facã dependenta de el. Stima de sine a victimei este zero…ea nu se vede capabilã sã rãzbatã prin viatã fãrã ajutorul agresorului. ” Daca pleci, îti iau copii. Tu eşti o curva! Tie judecãtorul nu o sã iţi dea copii. Fãrã mine esti un nimeni! Tu nu poţi sã îţi legi siretul fãrã mine”. Sau mai rãu: „dacã pleci , te omor !”.
Spuneţi-mi, câte vã recunoaşteţi în aceaste afirmaţii?
• În al doilea rând este incertitudinea zilei de mâine. Unde vom sta, din ce vom trãi? Pentru cã anii in care sitima de sine a fost cãlcatã în picioare si-au pus amprenta… şi nu se mãreşte doar pentru cã victima işi doreste sã se elibereze…
• În al treilea rând este de naturã religioasã: trebuie sã îmi duc crucea… Nu e crestineste sã plec…
• În final, este frãmântarea ce ţine de copii: Cum sã creascã fãrã tatã?

Poate cã am omis câteva aspecte, dar vreau sã le spun victimelor violentei în familie cã timpul vindecã rãnile, cã frica nu dispare de tot , dar poţi trãi cu ea. Justificarea aceea cã „stau cu el pentru copii”este doar slabiciunea care nu te lasã sa te eliberezi. Credeţi-mã copiilor le este mai bine departe de un astfel de tatã! Ei au dreptul sa creascã intr-o atmosferã calda si liniştitã. Cum poţi sã spui cã viaţa ta sunt copii şi sã îi chinuiesti în aşa hal? Si apoi…problemele financiare, cu timpul se rezolvã , pentru cã sunteţi puternice, determinate chiar daca în unele momente vã simţiti vulnerabile.

Autor: Eleonora Pokola

Încarcă mai mult de Exponentul
Încarcă mai mult în Voluntar pentru Societate
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

Concerte educative în scop caritabil

Academia de Muzică „Gheorghe Dima” organizează a treia ediție de Concerte educative în sco…