Acasă Social Voluntar pentru Societate De ce rãmân victimele într-o relatie abuziva?

De ce rãmân victimele într-o relatie abuziva?

4 min citire
Comentariile sunt închise pentru De ce rãmân victimele într-o relatie abuziva?
11
1,458

De ce rãmân victimele într-o relatie abuziva?

„De ce nu pleacã femeia asta, de ce se complace într-o astfel de relaţie? ” Este intrebarea pe care v-o puneti atunci când vedeţi o femeie bãtutã agresatã de partereul ei. Pot sã va rãspund eu, din proprie experienţã.  Este intrebarea  care m-a urmãrit  20 de ani. DE FRICÃ. O fricã care imbracã diferite forme şi aduce cu ea frãmântarea constiinţei influenţatã de tradiţionalismul patriarhal al societãţii în care trãim.

• În primul rând este frica de agresor. Agresorul are forţã fizicã şi in timp a reuşit sã îşi supunã victima sã o facã dependenta de el. Stima de sine a victimei este zero…ea nu se vede capabilã sã rãzbatã prin viatã fãrã ajutorul agresorului. ” Daca pleci, îti iau copii. Tu eşti o curva! Tie judecãtorul nu o sã iţi dea copii. Fãrã mine esti un nimeni! Tu nu poţi sã îţi legi siretul fãrã mine”. Sau mai rãu: „dacã pleci , te omor !”.
Spuneţi-mi, câte vã recunoaşteţi în aceaste afirmaţii?
• În al doilea rând este incertitudinea zilei de mâine. Unde vom sta, din ce vom trãi? Pentru cã anii in care sitima de sine a fost cãlcatã în picioare si-au pus amprenta… şi nu se mãreşte doar pentru cã victima işi doreste sã se elibereze…
• În al treilea rând este de naturã religioasã: trebuie sã îmi duc crucea… Nu e crestineste sã plec…
• În final, este frãmântarea ce ţine de copii: Cum sã creascã fãrã tatã?

Poate cã am omis câteva aspecte, dar vreau sã le spun victimelor violentei în familie cã timpul vindecã rãnile, cã frica nu dispare de tot , dar poţi trãi cu ea. Justificarea aceea cã „stau cu el pentru copii”este doar slabiciunea care nu te lasã sa te eliberezi. Credeţi-mã copiilor le este mai bine departe de un astfel de tatã! Ei au dreptul sa creascã intr-o atmosferã calda si liniştitã. Cum poţi sã spui cã viaţa ta sunt copii şi sã îi chinuiesti în aşa hal? Si apoi…problemele financiare, cu timpul se rezolvã , pentru cã sunteţi puternice, determinate chiar daca în unele momente vã simţiti vulnerabile.

Autor: Eleonora Pokola

Încarcă mai mult de Exponentul
Încarcă mai mult în Voluntar pentru Societate
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

Cupa Transilvania Grappling aduce bucuria sărbătorilor în casele a peste 60 de familii. Evenimentul caritabil ajuns la a VII-a ediție

Autor: M.M. Brazilian Power Team organizează Cupa Transilvania Grappling, care anul acesta…