Acasă Cultură Cutia cu amintiri. Lansare de carte la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Cutia cu amintiri. Lansare de carte la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

4 min citire
Comentariile sunt închise pentru Cutia cu amintiri. Lansare de carte la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.
0
433

La Muzeul Etnografic al Transilvaniei va avea loc pe 28 februarie, începând cu ora 16.00, lansarea cărții scrise de Ioan Ciorca, Cutia cu amintiri. Tablete și Reportaje.

Prefațată de epigramistul Eugen Albu și de istoricul Vasile Lechințan, cartea – alcătuită din scurte tablete și reportaje -, creionează o frescă a societăţii româneşti. Aceasta este văzută prin ochii copilului, iar apoi ai adolescentului, din a doua jumătate a secolului XX.

Crâmpeie de viață surprinse prin tablete

Tabletele surprind crâmpeie de viaţă, din procesul de socializare al copilului – grădiniţă, şcoală, comunitate –, în evoluţia sa spre statutul de actor social. Împins de curiozitatea sa nativă, copilul descoperă mica lume în care îşi duce existenţa, îşi creează un set de „valori” fondate pe criterii ce ţin de experienţele semenilor mai mari şi încearcă să devină parte integrantă a societăţii în care evoluează.

Astfel, ele constituie un bun prilej pentru tinerii de astăzi, de a pătrunde în viaţa de altădată a părinţilor lor, învăţând din experienţa celor vârstnici şi dobândind termenii de comparaţie între ceea ce a fost şi ceea ce este, în vederea anticipării şi modelării a ceea ce va fi.

Despre ce a fost, ce este și ce va fi

Cutia cu amintiri. Tablete și reportaje este o carte a vieții, o carte despre om și timpul ce se așează peste viața sa. Atât pentru cei tineri, cât și pentru cei ce au trăit în cea de a doua jumătate a secolului al XX-lea, această carte reprezintă o trăire, o emoție, un moment.

Pentru cei tineri poate reprezenta un îndemn, o lecție de învățare despre ce a fost, ce este și ce pot ei schimba în bine. Pentru ceilalți este despre amintiri. Iar amintirile sunt cel mai de preț lucru pe care îl putem avea. Amintirile ne învață, ne fac mai buni și într-un final ne bucură pentru că ele sunt în fapt dovadă nescrisă a vieții noastre.

Vă invităm astfel, cu un îndemn la lectură, să fiți alături de autor pe 28 februarie, atunci când își va lansa cartea ce surprinde crâmpeie de viață.

Încarcă mai mult de Pavel Lazăr
Încarcă mai mult în Cultură
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

Program româno-american de reformă administrativă, la UBB

Departamentul de Administraţie și Management Public, din cadrul UBB, desfăşoară în perioad…