Acasă Cultură Corala Voci Transilvane. Rapsodie, încântare și bucurie pentru oameni

Corala Voci Transilvane. Rapsodie, încântare și bucurie pentru oameni

9 min citire
Comentariile sunt închise pentru Corala Voci Transilvane. Rapsodie, încântare și bucurie pentru oameni
1
692

Corala VOCI TRANSILVANE a Casei Municipale de Cultură Cluj-Napoca, din cadrul Serviciului Public pentru Administrarea Obiectivelor Culturale Cluj-Napoca este o încântare și o bucurie atât pentru comunitatea clujeană, cât și pentru oamenii din toate părțile țării și nu numai.

Rapsodia, nota muzicală atent aleasă încântă auzul oamenilor încă din anul 1945, când desăvârșitul, finitul om Augustin Bena a dat naștere acestei Corale. Spunem finitul om cu gândul la cartea lui Giovanni Papini, Un uomo finito. Augustin Bena este omul ce a dus educația la rang de artă. A fost preot, profesor și dirijor. Compozitor, ctitor al învăţământului muzical de rang universitar clujean și primul rector al Academiei de Muzică din Cluj.

Decade așternute peste notele muzicale ale Coralei

La înfiinţare, în anul 1945 Corala se naște sub numele de Corul mixt al  Regionalei CFR Cluj. 50 de ani mai târziu, aceeași bucurie pentru clujeni, cântul Coralei rămâne, însă numele dispare. În 1995, în Corala ia numele de Corul FEROVIARIA. În perioada 20032018 poartă numele Ansamblul Coral VOCI TRANSILVANE. Acum, bucuria cântului Coralei este cunoscut publicului sub simpla denumire Corala Voci Transilvane.

Din anul 2009 Corala Voci Transilvane este parte a Casei Municipale de Cultură Cluj-Napoca, instituție unde dirijorul este angajat, din 1985, iar din 1 iulie 2018, a Serviciului Public pentru Administrarea Obiectivelor Culturale  Cluj-Napoca. Corala VOCI TRANSILVANE se bucură de un sprijin financiar şi logistic, permanent și eficient, din partea Consiliului Local și Primăriei municipiului Cluj-Napoca, Asociaţiei Culturale VOCI TRANSILVANE şi Sindicatului Liber al Învăţământului Preuniversitar Clujean.

Cânt, bucurie, rigurozitate și emoție

Bucuria cântului este adusă publicului de către un cor mixt care adună într-un glas vocile a 30 de membri activi. Oameni simpli, dar binecuvântați cu darul cântului bucură cu fiecare prilej auzul publicului. Economiști, tehnicieni, profesori, juriști, ingineri sau chiar pensionari-persoane cu vârste diferite, sunt adunați de un singur lucru:pasiunea pentru muzică.

Din anul 1994, la pupitrul formaţiei se află dirijorul Adrian Corojan. Sub bagheta maestrului Adrian Corojan, Corala Voci Transilvane a susținut peste 650 de concerte. Emoția cântului Coralei a fost simțită de clujeni, de oameni din toate colțurile țării, dar și de oameni din străinătate. 67 de localități din țară și 79 de localități din țări precum Austria, Macedonia, Turcia, Ungaria sau Germania și Italia au primit cu emoție și bucurie binecuvântarea muzicii Coralei Voci Transilvane.

Deși numerele pălesc în fața notelor muzicale și a repertoriului cu care Corala încântă publicul, amintim și trimtem un gând bun celor peste 160.000 de spectatori care au luat parte la concertele Coralei încă din anul 1994. Măestria dirijorului, darul cântului nu au rămas necunoscute publicului. 327 de concerte în Cluj-Napoca, 153 în România și 171 în străinătate au avut loc în cei 25 de activitate ai dirijorului Adrian Corojan.

Un repertoriu ales cu grijă

Adaptat specificului mileniului III, Corala Voci Transilvane continuă tradiţia. Astfel că, în repertoriul ales cu grijă, regăsim 300 de lucrări. Muzica a 136 compozitori români şi străini transmite emoție și astăzi spectatorilor. Corala aduce bucuria muzicii laice şi religioasă, a lucrărilor din literatura muzicală românească şi universală, de la compozitorii Renaşterii până la cei contemporani, interpretarea lor făcându-se în limba originală. Prin urmare, Corala Voci Transilvane cântă în peste 35 de limbi.

Binecuvântarea oamenilor

Fiind un cor laic care, datorită concertelor cu repertoriu religios, a ofrandelor muzicale prezentate în sanctuare creştine din ţară şi străinătate, Corala Voci Transilvane a primit din 1994 până în prezent,  binecuvântari directe sau scrise din partea:

Vrednicilor de pomenire:
Teoctist – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Bartolomeu – Arhiepiscop şi Mitropolit al Clujului
Iustinian – Arhiepiscopul Maramureşului şi Sătmarului
Petroniu Tănase – stareţ, Schitul românesc Prodromu din Sf. Munte Athos
Teofil Părăian – Arhimandrit, mănăstirea Sâmbăta de Sus
Ilarion – Mitropolit al Silistrei,
Sfântul Ioan-Paul al II-lea Papă al Romei, care cu ocazia Jubileului Naşterii Mântuitorului Nostru Iisus Hristos, în timpul unei audienţe publice, în piața San Pietro, ne-a adresat un un cuvânt în lb. română, timp de 5 minute, acordându-ne Indulgenţa Sa Plenară.

Și a ierarhilor actuali:
S.S. Bartolomeu I  – Patriarh Ecumenic de Constantinopol
P. F. Daniel – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Î.P.S. Andrei – Arhiepiscop şi Mitropolit al Clujului
Î.P.S. Teofan – Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei
Î.P.S. Teodosie – Arhiepiscopul Tomisului
Î.P.S. Pimen – Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor
Î.P.S. Irineu  – Arhiepiscop al Alba Iuliei
P.S. Sebastian – Episcopul Slatinei
P.S. Vasile Someşanul – Episcop vicar al Clujului
P.S. Florentin – Episcop greco-catolic eparhial de Cluj-Gherla
P.S. Virgil – Episcop greco-catolic de Oradea Mare
P.C. Atanasie Floroiu – Stareţ al Schitului românesc Prodromu din Sf. Munte Athos

Vă invităm să urmăriți pagina de facebook a Coralei pentru a vedea ultimele evenimente. Penru comunitatea clujeană Corala este un monument de istorie, o bucurie și un model de urmat. De peste 70 de ani, Corala contribuie la dezvoltarea culturii clujene și nu numai. Și pentru acest lucru, echipa Exponentul.ro vă mulțumește!

Încarcă mai mult de Pavel Lazăr
Încarcă mai mult în Cultură
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

Program româno-american de reformă administrativă, la UBB

Departamentul de Administraţie și Management Public, din cadrul UBB, desfăşoară în perioad…