Acasă Politică Intern Comisia Națională de Cultură, Culte și Minorități a Partidului Național Liberal s-a întrunit la Alba-Iulia în perioada 8-9 decembrie

Comisia Națională de Cultură, Culte și Minorități a Partidului Național Liberal s-a întrunit la Alba-Iulia în perioada 8-9 decembrie

6 min citire
Comentariile sunt închise pentru Comisia Națională de Cultură, Culte și Minorități a Partidului Național Liberal s-a întrunit la Alba-Iulia în perioada 8-9 decembrie
1
385

În perioada 8 – 9 decembrie 2018, la Alba-Iulia a avut loc o nouă întrunire a membrilor Comisiei Naționale de Cultură, Culte și Minorități a Partidului Național Liberal, prilejuită și de lansarea cărții scrise de președintele Comisiei de Cultură, Culte și Minorități a PNL Alba, Adrian Simion.

Sâmbătă, 8 decembrie, a avut loc lansarea cărții „Naționalismul românesc în primul deceniu postcomunist”, al cărei autor este profesorul Adrian Simion, președintele Comisiei de Cultură, Culte și Minorități a PNL Alba. Au fost alături de profesorul Adrian Simion, la acest eveniment cultural, membrii Comisiei Naționale de Cultură, Culte și Minorități a Partidului Național Liberal, în frunte cu președintele acesteia, Liviu Brătescu. De altfel, au fost prezenți și invitații mai multor instituții de cultură din țară și din județul Alba, instituții precum muzee, biblioteci şi direcția județenă de cultură.

A urmat  apoi o dezbatere publică a cărei temă, „Finanțările pentru domeniul cultural – o provocare continuă”, a suscitat un viu interes din partea celor aproape 100 de participanți. Reprezentanți ai instituțiilor precum ADR Centru, Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba-Iulia, Muzeul Național al Unirii Alba-Iulia, Bibliteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba-Iulia, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Complexul Muzeal Arad, Institutul de Istorie „A.D. Xenopol Iași”, Asociația PAKIV România etc., au semnalat, pe lângă oportunitățile de finanțare pentru domeniul cultural și dificultățile financiare și legislative cu care se confruntă actorii din mediul culturii, fie ei operatori privați, instituții de cultură sau administrații publice locale.

Pornind de la aceste idei, în cadrul ședinței Comisiei Naționale de Cultură, Culte și Minorități a Partidului Național Liberal, programată în după-amiaza zilei de sâmbătă, 8 decembrie, membrii comisiei au abordat teme referitoare la problema finanțărilor în cultură și poziția PNL pe acest subiect, ajungându-se la concluzia că trebuie ca pe viitor să se realizeze o mai bună conlucrare între Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Culturii, dar și între Ministerul Culturii și operatorii culturali sau autoritățile publice locale, scopul comun fiind depășirea urgentă a limitei de subfinanțare în care este împinsă cultura.

De asemenea, în cadrul ședinței s-au mai dezbătut și alte subiecte legate de activitatea viitoare a comisiei. Se pune în discuție realizarea Galei PNL, un eveniment de premiere a unor importanți actori privați din domeniul cultural la nivelul anului 2018 și realizarea filmului „100 de personalități liberale”, în care să fie prezentate personalități din cadrul PNL care au contribuit la evenimentele de la 1918 și de după. A urmat apoi o discuție despre realizarea Școlii Politice de Iarnă „Spiru Haret”, eveniment ce va avea loc la Sinaia în perioada 7 – 10 februarie 2019, cu participarea câtorva zeci de tineri din țară.

Activitatea comisiei la Alba-Iulia s-a încheiat duminică, 9 decembrie, cu o conferință de presă desfășurată la sediul PNL Alba-Iulia la care, alături de Liviu Brătescu și Adrian Simion, au participat, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel și viceprimarul Municipiului Alba-Iulia, Gabriel Pleșa.

Departamentul de Comunicare al Comisiei Naționale de Cultură, Culte și Minorități a Partidului Național Liberal

Încarcă mai mult de Pavel Lazăr
Încarcă mai mult în Intern
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

Restricții de trafic în perioada 18-19 mai 2019

Cluj. În acest sfârșit de săptămână, vor avea loc mai multe activități, iar circulația rut…