Acasă Business Ce sunt schemele piramidale și de ce ar trebui să ne ferim de ele?

Ce sunt schemele piramidale și de ce ar trebui să ne ferim de ele?

15 min citire
Comentariile sunt închise pentru Ce sunt schemele piramidale și de ce ar trebui să ne ferim de ele?
0
893

De-a lungul istoriei, oamenii au găsit modalități inventive de a face bani. Nu toate sunt cinstite. Printre modalitățile care te pot afecta grav și pe tine, se numără schemele piramidale, schemele ponzi și MLM-urile. Ce sunt, cum să le observăm și de ce să ne ferim de ele?

Structurile de business pe care le vom discuta aici sunt construite sub formă piramidală. Acest lucru se traduce prin faptul că, păstrând exact imaginea unei piramide, evoluția business-ului se bazează pe cei de la baza piramidei, iar când aceasta cade, toată structura este afectată. Haideți să vedem ce sunt schemele piramidale.

Ce sunt ele?

Schemele piramidale

Haideți să începem cu schemele piramidale. Ele sunt niște structuri care se bazează pe recrutarea de noi persoane. Practic, există mai multe niveluri, asemeni unei piramide. Persoanele din vârf recrutează câteva noi persoane, care vor veni pe nivelul doi. Ulterior, acestea vor recruta oameni noi care vor sta sub „umbrela” lor. Și tot așa. Și pentru că la fiecare nivel numărul de persoane crește exponențial, ne putem aștepta ca asta să se oprească la un moment dat. Nu există o infinitate de oameni pe Terra.

Dar de unde își scot profitul? Simplu! Orice persoana din nivelul de jos va încerca să obțină noi recruți. Sunt promise sume frumoase și suficienți bani ca să te pensionezi în următorii 5 ani. Și apoi ți se oferă un „kit” pentru a învăța cum să recrutezi noi oameni și ți se solicită o taxă. Un procentaj din această sumă merge la cel care te-a recrutat. El dă mai departe un procentaj la cel care l-a recrutat, până în vârf.

Problema e că la un moment dat, dacă ești pe ultimul nivel, nu mai există oameni pe care să îi poți recruta, prin urmare, tot ce ai făcut a fost să pierzi bani. Unele persoane își investesc economiile de o viață în traininguri și programe „de formare” oferite de aceste scheme. Iar atunci când nu mai sunt recruți noi, toată linia de finanțare se oprește și schema cade. De aceea au o durată de viață extrem de scurtă.

MLM

Continuăm cu MLM, adică Multi Level Marketing. Un MLM este o strategie de marketing care pleacă de la vânzarea unui tip de produs. Pentru a mări nivelul de distribuție, vânzătorul „recrutează” două persoane care să distribuie produsul și să păstreze o parte din profit, care pot angaja, la rândul lor alte persoane și așa mai departe.

De unde vine profitul? În acest caz, nu ți se va cere să investești o sumă pentru a te alătura, ci vei fi un fel de „distribuitor” al produsului respectiv. În schimb, vei fi încurajat să te alături lor și să recrutezi și tu cât mai multe persoane.

Și pentru că pare foarte tentant să renunți la locul tău de muncă stabil și să te alături unei astfel de strategii, e bine să știi că nu e totul așa de roz precum pare. Aceste structuri sunt foarte firave și pot cădea oricând. În momentul în care asta se întâmplă, riscul de a rămâne șomer e foarte mare.

Schema Ponzi

Schema Ponzi ar putea fi cea mai credibilă, totuși, cea mai gravă pentru tine, ca individ. Funcționează în felul următor: o persoană A începe o schema Ponzi. Ea dă o sumă către un investitor ca să o mărească. Apoi se duce și convinge alți doi oameni să îi ofere mai mult decât ce a investit, promițând că vor primi semnificativ înapoi, întrucât banii se duc spre alte investiții.  Apoi se mai duce la alți doi, cărora le spune același lucru și care, investind, aduc practic sume noi cu care asigură creșterea investiției primilor doi.

Cum fac profit? La fel ca schemele piramidale, prin recrutarea de noi persoane dispuse să investească. De la fiecare persoană nou recrutată, o parte din banii pe care aceasta îi investește sunt transferați către alte persoane care au investit deja, dovedindu-le existența unui beneficiu.

Totul sună bine! Care e problema? Problema apare când nu mai poți găsi persoane noi care să investească, la fel ca la orice altă schemă. Spre deosebire de restul, însă, toți membrii acestei scheme sunt afectați, deoarece fiecare individ depinde de fiecare. Pe deasupra, investitorul de bază poate oricând să plece din joc și să lase tot circuitul creat într-o mare groapă financiară. Rezistă, de obicei, mai mult decât surorile sale, dar, negreșit, cade la un moment dat.

De ce să ne ferim de ele?

Deși am atins acest punct deja, e important să înțelegem faptul că nicio schemă piramidală nu se va prezenta ca fiind o schemă piramidală. Deseori, ele trec sub numele de consultanță financiară, investiții, oportunități sau chiar un stil de viață „inedit”. 

 1. Dacă ești recrutat după ce schema are deja câțiva ani de funcționare, probabil ai să pierzi mai mult decât ai să câștigi. Asta e pentru că sunt șanse foarte mici să mai găsești suficient de multe persoane încât să îți asiguri un venit de pe urma sa.
 2. Vei fi tentat să renunți la locul tău de muncă. Așa cum am discutat, orice schemă de acest gen cade la un moment dat. Dacă ți-ai dat jobul stabil, unde puteai avansa treptat, pentru acest gen de business, este posibil să ieși mai mult în pierdere.
 3. Vei investi timp și bani pe care nu îi poți recupera. De aici își trage toată „seva” acest model. Șansele sunt că banii pe care îi vei investi sunt mult mai mulți față de cât vei scoate. Unii oameni își investesc toate economiile în aceste strategii, rămânând fără nimic.
 4. Te va consuma dinăuntru. Fiind deseori comparate cu un cult, te vor trage cât mai puternic în structura lor și te vor aliena de grupul tău social sau de familie.

Cum putem observa schemele piramidale?

E ora două după masa, sâmbătă și primești un telefon.

„Bună! Te sun din partea prietenei tale, Georgiana. Ai două minute să discută despre o oportunitate de afaceri? Din ce mi-a descris, ești perfect pentru asta! Dar șansa asta nu o să o ai pentru mult timp. Trebuie să ne vedem cât mai curând!”

Acum, cu mai multe sau mai puține diferențe, acesta este un scenariu foarte des întâlnit. Sunt multe feluri în care aceste modele se „deghizează” în viața de zi cu zi. Cum putem să ne dăm seama care din ele este o schemă piramidală?

 • Presiune. Cei ce recrutează se folosesc deseori de acest instrument. Îți vor spune că posibilitatea aceasta este valabilă doar acum și doar pentru tine. Nu ai prea mult timp să te gândești pentru că vor să ajungi să spui „DA”.
 • Fii atent la fraze precum „înscrie-te acum sau pierde o oportunitate ce apare o dată în viață!”
 • Sunt promise remunerări substanțiale și o viață fără griji.
 • Schemele (nu MLM-urile) îți vor cere să plătești o taxă pentru a te alătura
 • Modelul de business nu este clar. Nu poți afla și nici ei nu îți pot explica clar cum se obțin banii.
 • Ți se spune că pe măsură ce investești mai mult, cu atât mai mult va crește și profitul.
 • Ți se povestește despre viața bună pe care cei ce te recrutează o au și că în doar câțiva ani poți ajunge și tu acolo.

Ține minte, dacă ceva este prea bun ca să fie adevărat, probabil că nu este adevărat!

Îți urăm să ai grijă de tine și zile liniștite!

Încarcă mai mult de Balint Ioana
Încarcă mai mult în Business
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

Stropi de motivație veniți dinspre 2019

Anul care a trecut a fost, cu siguranța, un an dificil. Ne-am confruntat cu multe catastro…