Acasă Cultură Capodopere din colecții particulare sunt reunite într-o expoziție inedită la Art House Gallery

Capodopere din colecții particulare sunt reunite într-o expoziție inedită la Art House Gallery

7 min citire
Comentariile sunt închise pentru Capodopere din colecții particulare sunt reunite într-o expoziție inedită la Art House Gallery
0
855

Art House Gallery vă invită să vizionați o inedită expoziție cu lucrări de artă provenite din colecții particulare. În expoziție se regăsesc lucrări realizate de nume sonore ale artei plastice românești: Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Iosif Iser, Gheorghe Petrașcu, Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu, Samuel Mützner, Ziffer Sándor, dar și alții.

Alături de aceștia, traseul expozițional este îmbogățit de lucrările unor pictori importanți, precum Aurel Ciupe, Pericle Capidan, Ion Sima, Anton Lazăr, Theodor Harșia, Nicolae Enea, Tasso Marchini ori Walter Widman. Prezentate publicului vor fi și operele artiștilor Fülöp Antal Andor, Gheorghe Vânătoru, Constantin Piliuță, Aurel Băeșu, Acs Ferenc, Ludovic Bassarab, Alexandru Popp, P. Kovács Ferenc, Incze János Dés, Jean Cheller și Leon Biju. O notă aparte este conferită de sculpturile artiștilor Ion Irimescu, Marcel Guguianu și Mircea Spătaru.

Lucrări incluse în colecții istorice

Lucrările provin din colecții particulare din România, însă unele dintre acestea au fost incluse în colecții istorice precum Colecția Dona, Colecția Iosif și Desirée Iser sau Colecția Al. Rîșcanu .

Desăvârșite și rafinate, portretele lui Grigorescu ilustrează viața, lumina și frumusețea umană. Calitatea cromatică și plastică este redată prin fundalul obscur, lumina difuză și seninătatea imprimată pe chipurile personajelor sale.

De-a lungul întregii vieții, Iosif Iser a realizat numeroase lucrări în ulei, pastel și creion. Acestea au reprezentat odalisce reunite sub numele de Odaliscă odihnindu-se. Senzuale și robuste, cu șalvari și ilice, acestea puteau fi întâlnite pe străzile Balcicului pe care Iser îl frecventa adesea. Lui i se datorează și descoperirea acestui loc mirific, în 1913.

În creația lui Corneliu Baba, arlechinii au apărut în ultima parte a vieții, chipurile lor sondând psihicul uman. Triște și solemne, aceste personaje trezesc în privitor un soi de neliniște, asemeni Spaimelor și Regilor nebuni. Flori dragi lui Corneliu Baba, anemonele amintesc de lucrările lui Ștefan Luchian și Nicolae Tonitza, al cărui ucenic a fost și C. Baba. Prin compoziție și cromatică, aceste flori mici și plăpânde capătă monumentalitate în lucrările maestrului. De menționat este că fondul negru este necesar pentru crearea unui contrast puternic.=

Samuel Mützner, Alexandra Ciucurencu și o piesă de muzeu

Lucrarea lui Samuel Mützner, În gradină la Beaucaire, este o reminiscență a lecțiilor învățate de artist de la Claude Monet, în 1908-1910. În 1910, artistul călătorește la Beaucaire și în Algeria, prilej de a-și „îmbogăți paleta prin influxul de vizual nou”.

Alexandru Ciucurencu s-a „jucat” prin experimentarea combinărilor culorilor pe pânză, asociind spectrul „cald” cu cel „rece”. Cele două lucrări Femeie cu fustă roșie, pe canapea (1944) și Vas cu flori, prezentate în acestă expoziție, fac dovada acestei tendințe.

Casa artistului cu autoportret în oglindă (1937), lucrarea lui Ziffer Sándor este considerată piesă de muzeu. Aceasta amintește de forța acestui artist care a lucrat frecvent la Școala de la Baia Mare în perioada 1905-1910 și după 1930, fiind unul dintre membrii săi marcanți. Lucrarea face parte din seria autoportretelor, artistul alegând o reprezentare discretă, în oglindă. Mobilierul plușat, covoarele multicolore, ușile prin care invadează lumina sugerează un dinamism inerent și un ritm organic al acestui spațiu pictural.

Expoziția este deschisă publicului până pe 4 aprilie. Cu gând bun și emoție, porțile galeriei de artă sunt deschise publicului pentru a trăi emoția așternută în culori de marii pictori români.

Încarcă mai mult de Pavel Lazăr
Încarcă mai mult în Cultură
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

Program româno-american de reformă administrativă, la UBB

Departamentul de Administraţie și Management Public, din cadrul UBB, desfăşoară în perioad…