Acasă Cultură Când visuri mari devin realitate în aceeași zi

Când visuri mari devin realitate în aceeași zi

37 min citire
Comentariile sunt închise pentru Când visuri mari devin realitate în aceeași zi
5
780

În viață sunt lucruri care trebuie să ți se întâmple ca să poți să îți dai seama că fiecare zi este unică, și că în fiecare zi trăiri speciale, din cele care sunt o bucurie pentru Suflet, pot irumpe, iar termenul nu este deloc exagerat.

Văzând o postare pe un mediu de socializare, care mi-a atras atenția, am hotărât să mă implic. A urmat un mesaj de răspuns, prin care mă angajam practic că voi scrie despre un eveniment.

Nebunia frumoasă era că habar nu aveam în ce mă implic.

Am început prin a cere detalii legat de ceea ce avea să se întâmple.Evenimentul în sine era deja important, aniversarea, pentru prima oară la Cluj, a Zilei Regatului Suediei.

La început mult prea puține, informațiile niciuna de natură să contureze ceea ce va urma. Nu una, ci patru manifestări distincte, fiecare în parte importante, și toate punct de plecare pentru proiecte culturale notabile.

Să vezi pe un afiș de expoziție scris: lansarea Clusterului Artiștilor Plastici din România, și, în aceeași zi, lansarea Clusterului Muzicienilor din România, erau deja două repere importante.

Un prim articol de fond, pe care am încercat să îl scriu din dorința de a prezenta evenimente în care deja începeam să cred. Acel prim articol din start s-a dorit a fi mai mult decât o știre seacă, pentru că implica din start cincizeci de oameni, viabili prin cuvântul pe care îl aveau de spus în domeniul lor, și care credeau în ceea ce fac.

Documentarea a fost partea cea mai laborioasă, dar și cea mai frumoasă din toată această poveste devenită realitate.

Fiind vorba de evenimente, era firesc să se pornească de la un afiș.De la patru afișe. Așa am ajuns să colaborez, din nou, cu artista plastică Blanca Alina Pop, cititorii noștri constanți își amintesc de portretul de artist făcut în urmă cu puțin timp Blancăi.După solicitudinea cu care a răspuns, mi-am dat seama că pentru ea aceste proiecte înseamnă mult mai mult decât realizarea design-ului unor afișe. Și aveam să descopăr, câteva zile mai târziu, că a fost suflet în fiecare proiect.

A urmat apoi vizita în redacție a doamnei Anca Ciubăncan. Spuneam, la momentul respectiv, că poate muta munții din loc. A făcut însă mult mai mult. Oră de oră, timp de două săptămâni, mi-a stat la dispoziție cu informații legate de evoluția proiectelor în desfășurare, iar mai apoi am muncit cot la cot în punerea lor în practică.Practic tot ceea ce a însemnat coordonarea a patru proiecte a depins de puterea ei de muncă, și au fost douăzeci de ore de muncă zilnic.

Fiind evenimente artistice, pentru a le putea prezenta în paginile noastre, a fost nevoie de ore bune de documentare, iar aceste ore de documentare m-au apropiat de oameni cu adevărat deosebiți.

Prima colaborare a fost cu soprana Mădălina Danciu, Filarmonica de Stat „Transilvania”, a cărei poveste de viață și activitate am redat-o sub forma unui interviu, recent, în paginile ziarului nostru, vă invit să îl citiți, chiar merită! În cadrul concertului surpriza a fost încă și mai mare. Pe scenă o prestație solistică excepțională, Mădălina mi-a mărturisit că iubește muzica lor, și asta s-a simțit!.O plăcută colaborare am avut și cu ceilalți soliști , Delia Mihali, Tudor Bărbos și George Godja.Tineri frumoși si entuziaști, chiar curajoși aș spune.Au fost răsplătiți de aplauzele publicului prezent, o sală plină, un public cald care a împărtășit emoția lor.Împreună au realizat, pe scenă, un lucru extraordinar.Am simțit că legendarii ABBA au poposit la Cluj, cu ocazia aniversării Zilei Steagului, aniversarea Zilei Regatului Suediei.O reparație morală, cum spunea Mădălina Danciu, prin faptul că s-a cântat cu o orchestră simfonică în spate, și cu voci de-o cu totul altă factură decât eram obișnuiți.Publicul a simțit asta, și a răsplătit cu aplauze frenetice zilele de muncă serioasă din spatele concertului.

Mulțumiri speciale domnului Alexandru Mânzat, cel care mi-a pus la dispoziție repertoriul ce urma a fi prezentat în concert.

Sâmbătă 2 Iunie, plecasem de acasă cu gândul de a participa la repetițiile pentru Concertul ce avea să încheie seria manifestărilor.Intenționam să realizez un material în care să simțiți febra pregătirilor.  Cum nu a fost posibil, m-am repliat imediat, și am mers spre Muzeul de Istorie al Transilvaniei, unde știam că pregătirile sunt în toi, acolo urma să se lanseze Clusterul Artiștilor Plastici din România.   Odată ajuns, am avut parte de o surpriză. Locul în sine excepțional ales pentru manifestare.  Un pod.  O mansardă.

Am urcat scările, lăsate intacte, scări din lemn, de-un farmec  aparte.   Odată ajuns sus, în fața mea o deschidere de peste patru sute de metri pătrați, cu pereții deja populați cu lucrările membrilor fondatori ai Clusterului.  O feerie.   Primele minute le-am petrecut în tăcere, admirând fiecare lucrare în parte.  Din loc în loc cufere, fiare de călcat vechi, din cele care au călcat cândva haine folosind cărbune încins, practic toată gama de obiecte ce pot constitui fondul unui pod vechi, așezate din loc în loc  în logica unui pod, unde intri doar ocazional.  O scenografie perfectă!

Ridicam și coboram privirea spre lucrări, evident stiluri diferite, și totuși unitare. Mi s-a spus că selecția a fost făcută atent, sub privirea expertă a Curatorului expoziției, domnul Gabriel Marian.

Trăiam un vis, și acest sentiment l-am păstrat pe toată durata manifestării.  Farmecul podului, umbrele și luminile care se proiectau peste tot, lumina naturală venită de la luminatoarele podului, dădeau senzația de ireal, și de loc în care se vor țese multe proiecte generoase.

 

 

Lumina a fost cea specifică unui pod, deloc generoasă, am păstrat însă fotografiile, așa cu s-au revelat ele.

Cum atmosfera era una de pregătiri intense, am schimbat câteva cuvinte cu doamna Anca Ciubăncan, și cu artista Blanca Alina Pop, după care am înțeles că timpul era prețios, și că era cazul să dau o mână de ajutor. Ni s-a alăturat imediat și artista Maya Rotaru, un alt artist despre care aveam să îmi dau seama mai târziu că s-a implicat pe toată durata pregătirilor.  Ca într-un pod autentic, praful și pânzele de păianjeni erau pretutindeni.  Au urmat ore bune de muncă, a fost nevoie pe alocuri de alb proaspăt de zugrăveală, pusă însă cu grijă, să nu altereze din farmecul de pod vechi.  La sfârșit eram toți mulțumiți, locul era deja primitor, pentru a doua zi.

Sosiseră și ultimele lucrări, odată cu artistul Laurențiu Dimișcă, ultimele panotări, puteam pleca liniștiți spre celălalt loc, unde urma să fie prezentată expoziția personală a artistului, a doua zi.

E greu de exprimat în cuvinte cum e să pregătești o asemenea expoziție.  Vorbim de o sută de metri pătrați de lucrări, toate unicate, într-un Univers în care culoarea vie era stăpână, și unde fiecare personaj din lucrare are de spus o poveste, de transmis un mesaj.

Ore bune petrecute în Foaierul Casei Universitarilor, vreo patru la număr, în care fiecare lucrare trebuia să își găsească propriul loc.

Imaginile vorbesc de la sine, orice cuvânt e de prisos.

Trebuia să finalizăm panotarea chiar în aceeași zi, Foaierul avea să găzduiască a doua zi festivitățile de absolvire pentru aproape patru sute de studenți.

Odată terminată munca, cu grijă la fiecare detaliu, am considerat că putem încheia ziua, cum altfel decât petrecând  câteva ore bune la o terasă, discutând despre proiectele ce vor prinde contur odată cu lansarea, a doua zi, a Clusterului. Ne-am despărțit obosiți, dar mulțumiți.

A doua zi puteau să înceapă manifestările, totul era pregătit cu minuțiozitate.

Nu pot să nu remarc spiritul doamnei Anca Ciubăncan, era evident că era deja foarte obosită, dar se simțea că știe ce vrea, că este sigură de reușita de a doua zi, și ne transmitea constant starea asta.

Duminica a început devreme, din nou verificarea fiecărui amănunt, și ultimele pregătiri.

Ne-am reunit cu toții, de această dată la patru ace, la Teatrul de Păpuși PUK, unde avea să se deschidă oficial Ziua Regatului Suediei la Cluj.

În foaier zeci de copii așteptau să înceapă spectacolul lor, emoționați, însoțiți de părinți încă și mai emoționați, mulți dintre ei mărturisindu-mi că nu mai intraseră în Teatru din vremea copilăriei lor.

În deschidere Doamna Anca Ciubăncan a vorbit despre importanța momentului, despre schimburile culturale româno-suedeze, implicarea Camerei de Comerț , Industrie și Agricultură Suedezo – Română, prezentând totodată și programul zilei.

În cuvântul său, doamna Anca Ciubăncan a adresat mulțumirile sale cordiale Excelențelor lor, Excelența Sa, Doamna Anneli LINDAHL KENNY, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Regatului Suediei în România, Excelenței Sale, Domnul Iulian BUGA, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii România în Regatul Suediei, Consulului Onorific al Regatului Suediei în Cluj – Napoca, pentru susținerea constantă și entuziastă a proiectelor ocazionate de Aniversarea Zilei Regatului Suediei la Cluj.

Le-a explicat copiilor, ca mamă de această dată, pe înțelesul lor, ceea ce avea să se întâmple. Vă mărturisesc că m-a impresionat dialogul avut cu copii, și căldura cu care le-a vorbit. Dialogul și întrebările puse de copii a făcut din această manifestare una interactivă, iar succesul a fost deplin.

 

Trebuie să precizez că am ales imagini neutre, pentru a proteja identitatea copiilor și părinților prezenți, neputând cere acordul.

Fotografiile, una dintre ele, a fost surprinsă exact în timpul dialogului avut cu copii prezenți.

A urmat deschiderea oficială a Expoziției artistului Laurențiu Dimișcă, la ora 14, în Foaierul Casei Universitarilor.

Voi separa în trei părți relatarea, pentru că vreau să punctez un RECORD clujean. Festivitatea studenților, deschiderea oficială a expoziției și Concertul de seară, toate aceste evenimente au adus în fața lucrărilor expuse peste DOUĂ MII de vizitatori, într-o singură zi. Un succes absolut! Sute de studenți și apropiații lor s-au fotografiat având în fundal lucrările artistului.

Seara, înainte de concert, cred că fiecare din cei prezenți pentru concert, au vizitat expoziția. Imaginile vorbesc de la sine despre afluența de vizitatori.

Ora 17,30 a reunit, în Universul de umbre și lumini, podul, întreaga pleiadă de artiști plastici, fondatorii Clusterului Artiștilor Plastici din România.

Am avut ocazia să întâlnesc, și să revăd, cei mai importanți artiști plastici ai momentului.

Cuvântul de deschidere a fost rostit de către doamna Ioana Savu Gruiță, din partea Muzeului Național de Istorie al Transilvaniei, care și-a exprimat bucuria de a găzdui, până la Întîi August expoziția inaugurală, și seria de evenimente ce vor urma în această perioadă.

Doamna Anca Ciubăncan a procedat apoi la lansarea oficială a Clusterului Artiștilor Plastici din România, a vorbit despre rolul pe care acesta îl va avea în viața artistică românească, și despre proiectele de viitor.

În discursul său a adus  multumirile sale cordiale Excelențelor lor, Excelența Sa, Doamna Anneli LINDAHL KENNY, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Regatului Suediei în România, Excelenței Sale, Domnul Iulian BUGA, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii România în Regatul Suediei, Consulului Onorific al Regatului Suediei în Cluj – Napoca,Excelența Sa Domnul Carl WIDELL , pentru sprijinul acordat acestui proiect, în cadrul Aniversarii Zilei Regatului Suediei la Cluj.

În cuvântul său, Curatorul expoziției, domnul Gabriel Marian, a vorbit despre valoarea intrinsecă a spațiului ales, artistul care are nevoie de colaborare în cadrul colectivităților mari, ca loc de confruntare pentru artiști. Artistul este solitar doar când are în față o pînză albă, care își așteaptă destinul.Din clipa în care a primit întreaga încărcătură emoțională ea nu mai aparține artistului, ci Umanității, iar artistul devine solidar cu tot ce Universul are mai bun, mai frumos.Diferența de viziune îmbogățeste spațiul artistic , spațiile alternative apropie publicul de lucrări, iar acest spațiu magic , reconstituit în spațiul unui pod, este un excelent punct de plecare, prin ineditul său, podul ca loc în care sunt adăpostite comori, care așteaptă doar o rază de lumină care să le releve.

Au fost felicitați pentru rolul lor în cadrul Clusterului Artiștilor Plastici din România domnii Laurențiu Dimișcă, Președinte de Onoare al Clusterului, domnul Gavril Zmicală, Vicepreședintele Clusterului, care practic a adus BIENALA de Ceramică în cadrul Clusterului

 

 

Iată-ne ajunși si la ultima etapă a manifestării, Concertul dedicat Zilei Regatului Suediei la Cluj, un regal, gândit special pentru această zi.

Maestrul Alexandru Mânzat s-a dovedit a fi încă odată un excelent organizator, de la primul, până la ultimul moment din Concert totul a decurs impecabil.

Amintim cititorilor noștri faptul că Domnul Alexandru Mânzat a pus bazele, în 2008, a Opera Group Project, o orchestră, și o serie de manifestări cu un scop nobil, acela de a promova muzica clasică din nișa în care părea a fi condamnată să rămână, aducând-o în prim plan, pentru tânăra generație, în primul rând. Valori inestimabile, care trebuiesc cunoscute.

Tot domnului Mânzat îi datorăm și constituirea ABBA Symphony, un proiect temerar, care s-a dovedit, în seara Concertului, un succes uriaș, o izbândă.Aplauzele frenetice au confirmat din plin reușita.

Când luminile din Auditorium Maximum s-au stins, știam deja că voi asista la un concert de excepție.

Public emoționat, încă de la intrare, care nu anticipa măcar, ineditul și calitatea a ceea ce avea să urmeze.

Și-a făcut apariția orchestra, având la pupitru pe dirijorul Flaviu Mogoșan, foarte tânăr, dar domnul Mogoșan nu mai este demult o surpriză.Prietenos și plăcut publicului, a prezentat fiecare moment din concert.

În deschidere a  vorbit despre importanța momentului, s-au intonat imnurile celor două țări implicate in proiecte,în aplauzele unei săli arhipine.

În execuția orchestrei s-au cântat lucrări din opera compozitorului român Sabin Păutza, fiind ales ca reprezentativ Jocul I pentru orchestra de coarde, punctat excelent de țipuriturile dirijorului Flaviu Mogoșan, care au făcut deliciul publicului, fiind aplaudat indelung.

Aceeași orchestră a interpretat și lucrarea compozitorului Marcel Adrian Cadar, Irish Mountain, o execuție de asemenea aplaudată indelung.

Publicul a reacționat plin de încântare și la execuția lucrării compozitorului Grigoraș Dinicu, „Ciocârlia”.

Afișele anunțau ABBA Symphony.  Era așadar firesc să ascultăm, de Ziua Suediei, piese din repertoriul legendarilor ABBA.

Merita să fiți în sală, să simțiți la cald frenezia publicului când a fost anunțat momentul, și și-au făcut apariția pe scenă minunații temerari.

Toți tineri și frumoși, din nou temerarii Flaviu Mogoșan, Madalina Danciu, Delia Mihali, Tudor Bărbos, George Godja, Bianca Murariu, Andrada Tatiana Crișan, Beatrice Elena Iordache.  A te prezenta cu lucrări aparținând unor legende, cu o orchestră simfonică în spate, cu voci de-o anumită factură, în fața unui public care are un etalon, e o nebunie frumoasă, de acum o izbândă!

Un tur de forță pentru soprana Mădălina Danciu, a cântat impecabil, toți au cântat impecabil, am remarcat însă limpezimea frazei muzicale, totul înterpretat într-o limbă engleză impecabilă.

Pe bună dreptate, aplauzele au cerut bis, și au revenit în scenă, din nou în forță.

S-au prezentat impecabil, ineditul a fost formula extinsă, din nou experiența domnului Mânzat și-a spus cuvântul, o reușită, în absolut.

Într-un moment de tăcere, îndreptățit spun suspans, și-a făcut apariția în scenă Maestrul Grigore Leșe, Președintele Onorific al Clusterului Muzicienilor din România. Un moment cheie al spectacolului, un joc de scenă care a surprins prin originalitate, pașii făcuți, în tăcere, printre scaunele unde cu puțin înainte orchestra stătea așezată.

Mult dramatism în cântecele sale, din nou o execuție impecabilă, în care vocea a redat, în modul consacrat deja, stări. Publicul a cântat, în câteva rânduri, alături de Maestrul Grigore Leșe.

Maestrul Leșe a fost cel care a prezentat, într-un mod original, și momentul lansării Clusterului Muzicienilor din România, un alt proiect lansat în cadrul manifestărilor ocazionate de Ziua Regatului Suediei.

Aplauze și din nou frenezie, răsplata cuvenită pentru un moment de excepție.

Pe scenă, la final, a urcat și Doamna Anca Ciubăncan, din nou emoționată, de această dată însă mulțumită de valoarea în absolut a spectacolului, de reușită. A vorbit în câteva cuvinte despre Clusterul Muzicienilor din România, din nou adresând mulțumirile sale cordiale Excelențelor lor, Excelența Sa, Doamna Anneli LINDAHL KENNY, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Regatului Suediei în România, Excelenței Sale, Domnul Iulian BUGA, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii România în Regatul Suediei, Consulului Onorific al Regatului Suediei în Cluj – Napoca, pentru susținerea proiectului.

Cum tot ce e frumos are un sfârșit, la o oră târzie din noapte, am ascultat cuvântul de încheiere al doamnei Anca Ciubăncan, emoționată, dar foarte fericită de această dată, pentru că odată cu acest moment se încheia o zi în care totul a decurs cu succes! Extraordinar! Cuvântul de ordine, meritat, este extraordinar!

Am condus la ieșire o parte din publicul prezent, culegând impresii. De notat că oamenii întâi taceau, apoi zâmbeau, și în cele din urmă spuneau…”Îmi pare bine că am venit”, sau „Ce curaj să aduci ABBA în concert,sunt foarte talentați”, precum și „Maestrul Leșe a fost grozav, ne-a pus pe gânduri…” „Să-i transmiteți mulțumirile noastre doamnei Anca(N.R. Anca Ciubăncan)”.”Cei din ABBA au fost excepționali, îi pup pe toți”.

Considerații simple, spontane, gânduri culese fără microfon, ca fiecare să releve autentic ceea ce a simțit.

Odată plecați ultimii spectatori, ne-am adunat cu toții, și am privit spre foaier…Deși târziu, noi mai aveam de strâns expoziția…Eram atât de fericiți că totul decursese foarte bine, încât am considerat că e momentul să ne strângem în brațe, mulțumiți. O victorie! Eram în fața unei reușite.

Într-un moment de liniște, doamna Anca Ciubăncan s-a îndreptat spre mine, și mi-a spus „Nici măcar nu am apucat să te pup, să îți mulțumesc…” A fost cea mai bună răsplată pentru cele câteva zile în care am simțit că se vrea o schimbare, un suflu nou.

Le doresc din tot Sufletul un lung șir de reușite, tuturor!

 

 

 

Încarcă mai mult de Lucian - Călin FLOREA
Încarcă mai mult în Cultură
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

Ziua porților deschise la Institutul de Istorie

Facultatea de Istorie și Filosofie din cadrul UBB Cluj-Napoca își deschide porțile mâine, …