Acasă Cultură Aurul alchimistului. Pictorul Ciobanu, dincolo de formă şi culoare

Aurul alchimistului. Pictorul Ciobanu, dincolo de formă şi culoare

12 min citire
Comentariile sunt închise pentru Aurul alchimistului. Pictorul Ciobanu, dincolo de formă şi culoare
0
1,487

Un mare artist, un fost elev al pictorul Corneliu Baba, Mircea Ciobanu, despre care doamna Sanda Faur spunea cândva: ,,acest ciudat și măreț creator de lumi vizuale se înrudește, prin harul și stranietatea sa, cu un Van Gogh, Gauguin sau Modigliani”.

 

Totul s-a întâmplat în urma unui email. Spre dimineață, am deschis și eu ca tot omul  gmail-ul pentru că așteptam un semn de la o cunoștință, dar am găsit altceva. Un semn din Geneva din partea unei doamne, Ada-Michaela Ciobanu căruia i-a murit în 1991 soțul la vârsta de 41 de ani. Un mare artist, un fost elev al pictorul Corneliu Baba, Mircea Ciobanu, despre care doamna Sanda Faur spunea cândva: ,,acest ciudat și măreț creator de lumi vizuale se înrudește, prin harul și stranietatea sa, cu un Van Gogh, Gauguin sau Modigliani”. Frumoase cuvinte…

 

Și acum, puțină istorie

În urmă cu patru ani, trecând  prin librăriile Clujului, am descoperit o carte scrisă de Ada-Michaela Ciobanu. Era o carte despre pictorul Ciobanu, dincolo de formă și culoare. Stranie carte. Sunt de fapt memoriile publicate de văduva pictorului Mircea Ciobanu, memorii care încep liniștit și care vorbesc despre doi tineri educați, frumoși și talentați, cum spunea în prefața cărții Ioan Popescu, unul din prietenii credincioși ai pictorului. Cartea m-a impresionat foarte mult, am citit-o pe nerăsuflate. Pe una din coperțile ei, academicianul Edgar Papu spunea despre pictorul Mircea Ciobanu: ,,Pe cât ne întristează moartea sa, venită prea repede, pe atât ne bucură ceea ce a putut să le dovedească tuturor celorlanți despre existența nemuritoarelor valori ale spiritului românesc”.

În acei ani colaboram cu un post TV privat din Cluj și impresionat de tot ceea ce găsisem în acea carte, m-am hotărât să vorbesc pe You Tube într-o emisiune despre Mircea Ciobanu care în 1981, ca refugiat politic, ajunge din România în Lausanne unde se stabilește având ca bagaj  meseria de pictor.

A fost o emisiune de succes, a fost o emisiune la care am ținut și care de câțiva ani purta numele Avem nevoie de cultură. Cartea pe care am prezentat-o atunci, Aurul alchimistului, m-a dus prin viața atât de scurtă și de tumultoasă a pictorului Ciobanu, mi-a vorbit despre parcursul artistului, despre cariera lui internațională. Multe reușite, multe succese, multe locații pentru picturile sale: fundația Gulbenkian din Lisabona, Muzeul de Artă Modernă din Sao Paulo, retrospectiva operei sale la muzeul parizian Beaubourg și nu în ultimul rând, periplul pictorului și a operei sale prin Madrid și Buenos Aires. Drumul devenirii sale l-a purtat de la Bruxelles la Lausanne și Paris, de la Geneva la  Basel sau New York iar tablourile sale create după părăsirea României, figurau în prestigiosul catalog franțuzesc Akoun, cu cote amețitoare pentru acea vreme. Se vânduseră în Elveția la prețuri de peste 35.000 de franci elvețieni.

 

Cine a fost Mircea Ciobanu?

Părinții lui -mama medic și tatăl avocat -considerau că cea mai prețioasă avere o constitue educația copiilor. Mircea a crescut printre cărți, tomurile de cărți din casa familiei -Dante, Cervantes, Dostoievski, Shakespeare, Goethe – a studiat pianul și echitația și mereu a fost convins că fiecare individ, indiferent de profesie sau ocupație, trebuie să se îmbogățească interior. Minunat spus! Era carismatic, prezentabil, foarte bine educat, vorbea fluent franceza și engleza, avea o cultură impresionantă și foarte mult umor. Avea acel unic dar de a-i cuceri pe cei din jur. Intrase la Academia de Arte Frumoase din București. A intrat primul și tot primul și-a încheiat studiile la clasa maestrului Corneliu Baba, apoi a lucrat într-unul dintre atelierele Muzeului Theodor Aman.

 

Cu timpul, ceea ce era de așteptat s-a întâmplat

A devenit un veritabil pictor figurativ, un expresionist latin. În atelierul său găseai naturi moarte, scene inițiatice cu viață de familie, peisaje, portrete. Un chip de arlechin, o masă pe care stau răsfirate trei mere roșii sau o veselă simplă, personaje care se privesc unele pe altele…Fiecare tablou poartă în el urme ale lui El Greco, Rembrandt sau Goya, fiecare tablou încearcă să povestească căutările picturale și mistice ale pictorului Ciobanu. Iată ce spunea Katia Granoff, unul din marii dealeri de artă: ,,…Ciobanu se înrudește cu El Greco printr-o adevărată furtună care transfigurează spațiul și spiritualizează forma umană, lăsându-i însă eleganța extremă și seducția misterioasă. Căutând ceea ce îl apropie de Goya, găsim uneori în arta lui Ciobanu mesajul reînnoit al vrăjilor și al obsesiilor patetice ale maestrului spaniol…”

Da, Mircea Ciobanu știe să scruteze sufletele în tablourile sale! ,,Comediantul cu cocoș, Portretul cu pălărie neagră, Raisonneurul nebunilor sau Comediantul în albastru, delicate siluete feminine, fermecătoare în sensibilitatea lor rafinată, uimitoare personaje solitare…”ne spune despre aceste tablouri aceeași Katia Granoff.

Valurile de vizitatori din galeriile de artă sau din expoziții au crescut cu timpul în amploare, au apărut o mulțime de istorici ai artei, bancheri, tot soiul de cumpărători fascinați de personajul Ciobanu și de lucrările sale, fermecați de personalitatea sa. Pictura  acestui om este până la urmă o operă de vrăjitor…

 

Micea Ciobanu, un talent copleșitor,  moare la 41 de ani. Ar mai fi fost atât de multe de spus despre acest om…

Ada-Michaela Ciobanu, soția acestuia a făcut-o atât de frumos în cartea Aurul alchimistului, carte pe care o recomand încă odată cititorilor.

Vă spuneam la început despre un eveniment cultural deosebit: doamna Ada-Michaela Ciobanu, îmi trimitea din Geneva o veste extraordinară anunțându-mă că în data de  20 iunie 2018 la ora 17:30, va avea loc pe Bd. Regina Elisabeta nr.16 -lângă Universitate -în București, lansarea cărții domniei sale INIȚIERI ȘI ILUMINĂRI. Participă Academicianul Constantin Bălăceanu -Stolnici, criticul literar Valeriu Râpeanu și  Ada-Michaela Ciobanu.

Cartea aceasta continuă să povestească despre pictorul, sculptorul, graficianul, filosoful și eseistul Mircea Ciobanu, despre drumul inițiatic al devenirii sale artistice, despre operele sale. Nu pot să închei fără a aminti ultimele cuvinte spuse de acesta înaintea morții: ,,Și, dacă mă lupt, ce îmi va aduce asta? Am trăit totul și am înțeles totul!”

AUTOR: IOAN MEGHEA

Încarcă mai mult de Exponentul
Încarcă mai mult în Cultură
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

Program româno-american de reformă administrativă, la UBB

Departamentul de Administraţie și Management Public, din cadrul UBB, desfăşoară în perioad…