Acasă Cultură Portret de artist-Radu Handru

Portret de artist-Radu Handru

10 min citire
Comentariile sunt închise pentru Portret de artist-Radu Handru
0
420

Clujul cultural nu este o concepție, o perspectivă, o dorință. Este o realitate pe care Exponentul.ro dorește cu fiecare prilej să o împărtășească cu dumneavostră. La orice pas, în orice zonă, există o pată de istorie, un pic de artă și multă emoție. Acesta este Clujul nostru drag: un monument de istorie și o fortăreață a artiștilor.

Iar în acest context, noi am mai descoperit un loc plin de artă, emoție și frumos. Se află în interiorul spațiului comercial Platinia și se numește Art House Gallery. Vă îndemnăm cu încredere să vizitați acest loc frumos, atent creat pentru iubitorii de artă contemporană. De asemenea puteți fi la curent cu expozițiile și evenimentele lor verificând site-ul Art House Gallery sau pagina lor de facebook.

Și tot acolo, la Art House Gallery, l-am descoperit pe sculptorul Radu Handru. Un artist îndrăzneț, cu o viziune proprie asupra sculpturii.

Despre artistul Radu Handru

Radu Handru s-a născut la Cluj-Napoca, în toamna anului 1967. A urmat cursurile Academiei de Arte Vizuale Ioan Andreescu după ce a finalizat cu succes Liceul de Arte Plastice Romului Ladea din Cluj-Napoca.

Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din 1994 și fost profesor al Facultății de Arte din Oradea-secția sculptură. Se bucură de recunoaștere pe plan internațional având o colaborarea artistică încă din anul 1996 cu Kunstmuseum Schrems din Austria.

Un renumit ctitor de monumente în Cluj încă din anul 1999. Monumentele Marii Unirii (2018) de la Gilău și Someșul Rece au fost realizate de mâna înzestrată a sculptorului Handra.
Comuna Gilău a județului Cluj se bucură de operele de artă ale lui Radu Handra. Vom găsi la Gilău Monumentul lui Avram Iancu, Bustul lui Eminescu de la Liceul Teoretic Gilău, dar și Crucea și Bustul Voievodului Gelu.
Arta sculptorului se află peste tot în județul Cluj. La Călețele se află un Monument al Eroilor, iar în Săliște avem Bustul istoricului Ioan I. Russu.

Proiectul 10 IDEI PENTRU CLUJ

Pentru Radu Handru viața într-un oraș trebuie să fie o experiență extraordinară. Trebuie să descoperi lucruri minunate, care să te impresioneze. Ideea pare a fi inspirată din inima Parisului, unde există cartierul La Defense: clădiri înalte din oțel și sticlă, al căror ritm este „rupt” de opere de artă, făcând din întregul cartier un muzeu în aer liber. În parcuri, piețe și în intersecții, trecătorul este fascinat de opere colosale, viu colorate și vesele, semnate de artiști celebri. Fie că vorbim despre Degetul lui César (1965), Două personaje fantastice de Juan Miró (1976), Păianjenul realizat de Alexander Calder (1976) sau Pictura de 216 m² a lui Guillaume Bottazzi (2015) toate acestea se identifică astăzi cu cartierul La Defense.

Plecând de la această idee și având în minte cartierul La Defense, maestrul Handru, a dat naștere proiectului 10 IDEI PENTRU CLUJ. Proiect care subliniază nevoia unei schimbări în imaginea orașului Cluj Napoca. Și oare de ce tocmai Cluj-Napoca?

Pentru că citadela, frumosul Cluj-Napoca este o metropolă în continuă ascensiune, cu un chip ce se schimbă în fiecare zi. Și această metropolă merită un loc unic și deosebit. Mai mult, pentru a deveni un autentic oraș al secolului al XXI-lea, Clujul are nevoie de o imagine mai optimistă, mai fascinantă. Asemeni cartierului La Defense.       

Astfel că, sculptorul Radu Handru a sculptat 10 machete-proiect pe care le-a amplasat virtual în diferite locuri din Cluj. Machetele-proiect le puteți vedea și aprecia la Galeria Art House care, susține această idee frumoasă, acest proiect îndrăzneț al înzestratului artist Radu Handru.

Gândurile lui Radu, un artist cu o viziune proprie

Radu Handru ne-a împărtășit din experiențele sale. A povestit despre viziunea lui despre sculptură și trecerea de la clasic la modern, de la conservator la modern, la nou. De aceea, în rândurile de mai jos, redăm cuvintele omului frumos, artistului, sculptorului Radu Handru:

Sculptura pictată a existat din cele mai vechi timpuri, în Egiptul Antic, Grecia, sau Africa. De obicei, forma modelează aerul din jur, iar culoarea modelează lumina. Eu lucrez cu ambele elemente. Prin aplicarea culorii pe sculptură am schimbat tipul de artă pe care am practicat-o până acum, unde foloseam doar material (lemn, piatră şi bronz).

Pictându-mi sculpturile, am conferit valenţe noi volumului. Încă de mic am fost atras de expresivitatea mediului înconjurător, care înseamnă vitalitate, schimbare şi renaştere. De aceea, o parte din proiectele mele sunt inspirate din natură (“Pădure”, “Copac Geometric”). Celelalte lucrări sunt fantezie sacră, inspirație divină, îngeri, sfere celeste, sublimul lumii nevăzute pe care l-am descoperit în visele mele (“Înger albastru”, “Construcție sacră”, “Cupolă de lemn”).

Prin sculpturile mele doresc să îmbunătățesc locurile și spațiile din jur. O mare influență asupra mea a avut-o Makis Warlamis, profesor de arhitectură și design și proprietarul Kunstmuseum din Schrems. Am petrecut  mult timp în atelierul lui și am fost inspirat de modul său de a decora clădirile, lucru care se reflectă în tipul de sculptură pictată pe care o creez. Radu Moraru, doctor în arte vizuale, a fost profesorul de la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca alături de care mi-am perfecționat tehnica de lucru în lemn, piatră și bronz.

Încarcă mai mult de Pavel Lazăr
Încarcă mai mult în Cultură
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

A avut loc vernisajul Școlii Populare de Arte “Tudor Jarda” din Cluj-Napoca

Micuța și cocheta Galerie “Arte” de pe strada Vasile Alecsandri nr.1, a Școlii Populare de…