Acasă Life & style Stil de viață Adevărul despre cuptorul cu microunde

Adevărul despre cuptorul cu microunde

14 min citire
Comentariile sunt închise pentru Adevărul despre cuptorul cu microunde
1
249

Cum a apărut cuptorul cu microunde?

În 1939 americanul Percy Spencer lucra la Raytheon, la designul tuburilor pentru radare. Pe atunci magnetroanele constituiau nucleul unui radar. Spencer a reușit să dezvolte o metodă mult mai eficientă de fabricare a radarelor prin combinarea mai multor părți din magnetroane. Într-o zi când era în fața unui radar în funcțiune a observat că i s-a topit ciocolata din buzunar. A rămas surprins și a experimentat și cu alte alimente. Într-unul din experimente a pus un ou într-un fierbător de ceai, iar deasupra lui a pus un magnetron. Oul a explodat în scurt timp. Apoi Spencer a creat primul cuptor cu microunde, ce a constat într-un generator de câmp electromagnetic de înaltă densitate, atașat la o cutie metalică ce era complet etanșă, nu avea fereastră așa cum au cuptoarele din ziua de azi.

În 1947 Raytheon a scos pe piață primul cuptor cu microunde, ce avea 182cm înălțime, cântărea 340kg și costa 5000$. Avea o putere de zeci de ori mai mare decât a unui cuptor din zilele noastre, dura minute bune până se „încălzea” și putea găti cartofi întregi în doar 13 secunde.

În 1967 Raytheon a scos pe piață un cuptor mult mai mic, ce încăpea pe masă în bucătărie și costa doar 495$.

Este sau nu sănătos cuptorul cu microunde?

Teoretic cuptorul cu microunde ne poate afecta în două feluri:

  1. Direct, prin undele emise
  2. Indirect, prin consumarea alimentelor încălzite la cuptor

Dar hai să le luăm pe rând. Undele(radiațiile) emise de cuptor, sunt extrem de nocive pentru sănătate, datorită puterii foarte mari, însă tocmai din cauza asta cuptoarele sunt metalice, pentru ca undele să rămână în interior. Însă cuptoarele nu sunt izolate perfect, și o mică parte din unde ies în exterior. Cea mai mare parte din aceste unde ies prin ușă pentru că nu este complet opacă. De ce nu se fac aceste uși complet opace și din metal? Răspunsul e foarte simplu, producătorii s-au gândit că oamenii vor sa vadă ce se întâmplă în interiorul cuptorului în timpul funcționării, vor sa vadă în ce stadiu se află mâncarea.

Standardul cu privire la limita maximă acceptată de radiație

FDA(US Food and Drug Administration) a stabilit că limita maximă a radiațiilor din exteriorul cuptorului cu microunde să fie de maxim 5mW/cm2. Această putere se măsoară la distanța de 5cm de cuptor. Dacă în primii 5cm de cuptor radiația este de 5mW/cm2, atunci la 50cm de cuptor puterea scade mult, iar radiația este de numai 0.05mW/cm2, ceea ce o face complet inofensivă.

Test pentru a depista dacă sunt scurgeri prea mari de radiații

  1. Pune un telefon mobil în cuptor și închide ușa. Nu porni cuptorul!!!
  2. Formează un apel de pe un alt telefon către telefonul din cuptor
  3. Dacă telefonul sună, înseamnă că undele pot intra în cuptor. Și evident dacă pot intra înseamnă că pot și ieși. Iar telefonul mobil emite radiații de o frecvență asemănătoare cu cea a cuptoarelor cu microunde. Deci dacă telefonul sună în cuptor, acel cuptor nu ar mai trebui folosit, pentru că radiațiile care ies au o putere mult mai mare decât a celor emise de telefoane, și depășesc acea limită impusă de FDA. Dacă ai deja un cuptor care are scurgeri de radiații mari, o metodă sigură pentru a nu fi afectat de ele, este să-l montezi într-o cutie complet metalică, cu ușă fără fereastră.

Deci până aici, totul pare ok în legătura cu radiațiile emise de cuptoare. Dacă ai un cuptor bun și stai la 2m de el în timpul funcționării, atunci nu o să fii afectat deloc de radiații. Să vedem acum care este impactul cuptorului cu microunde asupra alimentelor.

Efectul microundelor asupra alimentelor

Cercetătorii de la Universitatea Alexandria din Egipt au realizat un experiment pentru a determina impactul alimentelor încălzite la microunde asupra sănătății. Au fost formate patru grupe de șoareci:

  • Grupa 1 – de control – pui de șoareci care nu au ajuns la pubertate și care nu au fost hrăniți cu alimente încălzite la microunde
  • Grupa 2 – de control – șoareci maturi care nu au fost hrăniți cu alimente încălzite la microunde
  • Grupa 3 – pui de șoareci care nu au ajuns la pubertate și care au fost hrăniți cu alimente încălzite la microunde
  • Grupa 4 – șoareci maturi care au fost hrăniți cu alimente încălzite la microunde
    Pui de șoarece care nu a ajuns la pubertate = șoarece cu vârsta mai mică de 3 luni
    Șoarece matur = șoarece cu vârsta mai mare de 3 luni

Experimentul a durat 8 săptămâni, timp în care șoarecii din grupele 3 și 4 au fost hrăniți exclusiv cu mâncare încălzită la microunde. La sfârșitul experimentului, la analizele de sânge, iată ce s-a constatat la șoarecii care au fost hrăniți cu alimente încălzite la microunde spre deosebire de cei din grupele de control:

  • albumina a crescut cu circa 30%
  • bilirubina a crescut cu circa 370% în cazul puilor de șoareci, și cu circa 250% în cazul șoarecilor maturi
  • fosfataza alcalină(ALP) a crescut cu circa 270%
  • alaninaminotransferaza(ALT) a crescut cu circa 230%
  • aspartataminotransferaza(AST) a crescut cu circa 250%
  • acidul uric a crescut cu circa 150%
  • ureea a crescut cu circa 160%
  • creatinina a crescut cu circa 240%
  • malondialdehida(MDA) a crescut cu circa 540% în cazul puilor de șoareci și cu circa 180% în cazul șoarecilor maturi
  • proteinele din ficat au scăzut cu circa 8%
  • glutationul a scazut cu circa 50%
  • superoxid dismutaza(SOD) a scăzut cu circa 58%

La examinarea microscopică a ficatului șoarecilor care au fost hrăniți cu alimente încălzite la microunde, s-a constatat că structura acestuia a fost mult modificată:

  • vena centrală a fost congestionată
  • degenerarea severă a hepatocitelor
  • dispariția completă a sinusoidelor normale
  • apariția de zone spumoase
  • infiltrări celulare
  • creșterea numărului de celule kupffer cu nucleu micșorat
  • dispariția sinusoidele normale din sânge
  • dispariția completă din arhitectura normală a cordoanelor hepatice cu degenerarea hepatocitelor

Ficatul este primul organ care este afectat de mâncarea încălzită la cuptorul cu microunde. Prin încălzirea alimentelor la microunde structura moleculară a acestora este schimbată și sunt create proteine noi pe care organismul uman nu le recunoaște.

Aici găsiți documentul complet despre acest experiment:
https://www.researchgate.net/publication/303589584_Impact_of_microwave_heated_food_on_health_Journal_Journal_of_Advances_in_Biology

Concluzii

  • Cuptoarele cu microunde nu ne afectează prin radiațiile pe care le emit decât dacă au ușa defectă, nu se închide etanș și astfel o mare cantitate de radiații ies în exterior
  • Alimentele încălzite la microunde afectează ficatul și duc la modificarea acestuia și a unor substanțe din sânge.

Referințe:

Exposure assessment of microwave ovens and impact on total exposure in WLANs
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4884883/
Simple Test Lets You Know If Your Microwave Has a Radiation Leak
https://interestingengineering.com/this-simple-test-lets-you-know-if-your-microwave-has-a-radiation-leak
FDA – Microwave Oven Radiation
https://www.fda.gov/radiation-emitting-products/resources-you-radiation-emitting-products/microwave-oven-radiation#Microwave_Ovens_and_Health
Estimation of Radiofrequency Power Leakage from Microwave Ovens for Dosimetric Assessment at Nonionizing Radiation Exposure Levels
https://www.hindawi.com/journals/bmri/2015/603260/#EEq1
Percy Spencer
https://en.wikipedia.org/wiki/Percy_Spencer
Impact of microwave heated food on health Journal: Journal of Advances in
Biology https://www.researchgate.net/publication/303589584_Impact_of_microwave_heated_food_on_health_Journal_Journal_of_Advances_in_Biology
Experiment despre efectele radiatiilor emise de telefoane asupra sanatatii
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5038365
Microwaves Damage Food
https://www.youtube.com/watch?v=sZBVCdpPpKI
Cuptor cu microunde din 1955
https://www.wired.com/2010/10/1025home-microwave-ovens
This is how Percy Spencer invented the microwave after a candy bar cooked in his pocket https://www.indiatoday.in/education-today/gk-current-affairs/story/microwave-invention-1281180-2018-07-09

Încarcă mai mult de Nelu-Cristian Țone
Încarcă mai mult în Stil de viață
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

Vara, toate drumurile duc spre distracție

Este vară, este sezonul concediilor și al mult așteptatelor festivaluri. Este perioada cân…