Acasă Cultură A avut loc vernisajul Școlii Populare de Arte “Tudor Jarda” din Cluj-Napoca

A avut loc vernisajul Școlii Populare de Arte “Tudor Jarda” din Cluj-Napoca

9 min citire
Comentariile sunt închise pentru A avut loc vernisajul Școlii Populare de Arte “Tudor Jarda” din Cluj-Napoca
1
331

Micuța și cocheta Galerie “Arte” de pe strada Vasile Alecsandri nr.1, a Școlii Populare de Arte “Tudor Jarda” Cluj-Napoca a fost arhiplină luni, 15 iulie, 2019, cu prilejul vernisajului expoziției de artă populară, conținând lucrările de diplomă și final de an, realizate în cadrul cursurilor de țesut-cusut ale cursantelor Școlii de Arte Cluj, de la Răscruci, Rugășești și Cluj-Napoca.

Înainte de vernisaj, doamna Elvira Gavriş, meşter popular de renume şi expertul cursului mai sus menţionat ne-a subliniat că: “Expoziţia cuprinde lucrări de sfârşit de an ale cursantelor din Cluj-Napoca şi Rugăşeşti şi câteva exponate ale cursantelor din anii anteriori, din Răchiţele şi Rugăşeşti, care mi s-au părut mai reprezentative pentru activitatea noastră. În general, am expus costume populare şi ii din diferite zone ale Clujului – şi nu numai – de asemenea şervete, brâie sau semne de carte, toate lucrate manual. Iar manechinele pe care le vedeţi aici sunt îmbrăcate în straie populare din trei zone folclorice ale ţării – Maramureş, Moldova şi Valea Someşului – în totalitate lucrate de cursante. Predomină culorile roşu, negru – pentru ii şi negru, galben şi verde -pentru catrinţe. Totodată, astăzi vor fi înmânate şi douăzeci şi una de diplome pentru absolventele de la secţiile Cluj-Napoca şi Rugăşeşti”.

Doamna Rozalia Semerean, care este proaspătă absolventă, ne-a împărtăşit sentimentele pe care le trăieşte acum, la sfârşitul studiilor sale de la Şcoala de Arte Cluj. “Am accesat cursul deoarece am vrut să învăţ tehnica cusutului şi să o pot folosi în partea de recuperare medicală, la persoanele cu probleme psiho-emoţionale, eu fiind de profesie terapeut. Îmi place treaba pe care o fac, iar aici am fost nevoită să-mi pun la punct tehnica, deoarece, recunosc, până la curs mai cususem doar ocazional. Am ajuns la Şcoala de Arte la recomandarea unei foste absolvente şi acum sunt foarte mulţumită deoarece după doi ani am confecţionat deja vreo trei cămăşi, două perechi de poale – dar şi altele, pe care le-am făcut cadou! Iar doamna Gavriş a fost cea care ne-a ajutat să ne cizelăm modul de lucru, cu o răbdare şi o perseverenţă pentru care îi mulţumim”, ne-a mărturisit aceasta, entuziasmată.

Curând, vernisajul – al cărui amfitrion a fost actorul Petre Băcioiu, “un tradiţional prezentator al Şcolii de Arte”, cum s-a autocaracterizat acesta – a început cu un reuşit moment artistic: o suită de momente muzicale instrumentale interpretate de Marius Moldovan – vioară, Petrică Pleşca – caval, fluier şi Florin Moldovan – braci.

A urmat cuvântul doamnei Elvira Gavriş, care a subliniat – în stilul său direct şi frust – importanţa momentului: “Sper că toate cele cincizeci şi patru de cursante pe care le-am instruit anul acesta să fi învăţat ceva de la mine, astfel încât să ducă mai departe tradiţia, iar noi să încercăm să ne îmbrăcăm mai mult româneşte decât cu “plasticuri” venite nu se ştie de unde”!

La rândul său, dl. Vasile Corpodean, managerul Şcolii de Arte Cluj a evocat cei zece ani de colaborare fructuoasă cu d-na Gavriş: “Avem zece generaţii păstorite de d-na Gavriş, un artist cu care noi şi Clujul ne mândrim. Vreau s-o felicit pentru că în fiecare an reuşeşte să ducă mai departe, cu cinste, această tradiţie, pentru că are tot timpul cei mai mulţi cursanţi şi pentru că este un neobosit “globe-trotter”, parcurgând zilnic mulţi kilometri pentru a împărtăşi meseria cursantelor sale. Îi mulţumesc de asemenea pentru că “vede” peste noi, are viziunea globală a acestei misiuni asumate, de fapt “crucea” pe care o duce pe umeri, aceea de a transmite mai departe ceva important, primit la rândul ei de la alţii. Noi o îmbrăţişăm şi o susţinem în continuare”.

Odată vernisată expoziţia, a urmat o surpriză culinară, tradiţională, oferită vizitatorilor de către cursante.

“Sunt aici în calitate de soţ al unei absolvente, dar şi de şef serviciu Cultură şi Patrimoniu în cadrul Primăriei Dej, practic de colaborator al Şcolii de Arte Cluj, ale cărei cursuri de muzică populară le găzduim la Casa de Cultură din municipiul nostru. Sunt impresionat de activitatea acestei instituţii de educaţie clujeană şi pe viitor chiar mi-aş dori ca Muzeul Municipal Dej – şi fac această invitaţie în mod public – să găzduiască în sălile sale acest curs de ţesut-cusut ce are loc în zona Dejului”, declară dr. Constantin Albinetz, directorul Muzeului de Istorie al Municipiului Dej, aflat la acest eveniment pentru a-și susține soția.

Menţionăm că anul 2019 este “Anul tradiţiilor populare la Şcoala de Arte Cluj” şi expoziţia de artă populară, de luni 15 iulie a.c., se înscrie în acest context.

Expoziţia poate fi vizitată gratuit iar în ceea ce priveşte programul de vizitare, acesta este următorul: de luni până vineri, între orele 13.00 – 19.00, pe tot parcursul verii, excepție făcând luna august.

Încarcă mai mult de Pripon Flavia
Încarcă mai mult în Cultură
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

Program româno-american de reformă administrativă, la UBB

Departamentul de Administraţie și Management Public, din cadrul UBB, desfăşoară în perioad…